14.3 – 3.5

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong är en stor konsthändelse i Halland. Årligen lämnar många konstutövare med anknytning till Halland in verk för bedömning. Utifrån inlämnade bidrag och juryns bedömning skapas en spännande utställning.

Vernissage lördag 14 mars INSTÄLLD

Guidade visningar

Guidad visning söndag 29 mars kl 13 och söndag 19 april kl 14.30.

Arrangör

Vårsalongen arrangeras av Hallands Konstförening i samarbete med Hallands Konstmuseum.

 


 

Invigningstal

Vårsalong på Hallands Konstmuseum 2020

Hallands Konstmuseum stängde för om- och tillbyggnad i oktober 2016. Vårsalongen har sedan dess arrangerats på annan plats de senaste tre åren. Åren 2017-2018 i Hallands Kulturhistoriska museum i Varberg, där den vackert installerades i Rikssalen på fästningen och fick många nya besökare. Förra året 2019 visades den i Mjellby Konstmuseum i Halmstad, där den också blev en uppskattad och välbesökt utställning. Vårsalongen är traditionsenligt ett nära samarbete mellan Hallands Konstförening och Hallands Konstmuseum/Stiftelsen Hallands Länsmuseer. Vi är mycket glada över att nu vara tillbaka i Hallands Konstmuseums vackra, nyrenoverade lokaler med expanderad väggyta och avsevärt förbättrad ljus- och ljudmiljö i alla utställningssalar.

Alla som i år arbetat med Vårsalongen är glada och stolta över att kunna presentera en rik och varierad utställning. Uttryck som till exempel vävning, måleri, skulptur, foto, akvarell, keramik, textil, mosaik och broderi är alla representerade i årets upplaga. Det har under de senaste åren varit möjligt att lämna in både fysiska verk och i digitalt format, och i år valde 40% av de sökande att lämna in digitalt. Sök- och inlämningsskedet är en omfattande logistisk utmaning. Alla inblandade från Hallands Konstförening och museets personal har gjort ett jättefint arbete med att, i första skedet presentera alla konstverk för juryn, sedan att få alla konstverk på rätt plats i utställningen. Museets tekniker har sedan på ett mycket fint sätt installerat utställningen enligt juryns noggranna anvisningar.

Till årets upplaga av Vårsalongen är det 264 konstnärerna som lämnat in tre verk var. 63 konstnärer har blivit godkända och antagna av juryn. Av dessa är hela 28 stycken debutanter. Sammanlagt finns det 178 verk i utställningen, vilket är rekord.

Juryn till årets Vårsalong bestod av Bettina Pehrsson som är chef för Kalmar Konstmuseum, och konstnären Markus Emilsson som i huvudsak arbetar i glas. Förutom att välja ut alla som skall vara med i utställningen har juryn ett annat viktigt uppdrag, nämligen att välja ut Hallands Konstförenings vårstipendiat. I år belönas Astrid Wallerman som tilldelas stipendiet på 15.000 kr.

Hallands Konstmuseum vill tacka Hallands Konstförening för ett mycket fint samarbete. Vi vill tacka juryn, Bettina Pehrsson och Markus Emilsson för ett väl utfört arbete med så många sökande, och jag vill tacka all personal i museet som på olika sätt bidragit till den första Vårsalongen i det nyinvigda museet. Alla vi som varit inblandade i planering, hantering av alla sökande och deras konstverk, samt installation av utställningen vill å det varmaste tacka alla konstnärer som i år och varje år gör Vårsalongen möjlig, ett stort tack till er alla.

I år har vi tyvärr från arrangörernas sida varit tvungna att vidta extraordinära åtgärder. Med anledning av Coronaviruset Covid-19, och den stora smittrisk som nu finns i hela världen, och med anledning av det förbud som i Sverige utfärdades torsdagen den 12 mars för sammankomster med mer än 500 personer, har vi tyvärr blivit tvungna att ställa in lördagens vernissage och traditionella öppningsanföranden. Vi håller dock museet öppet, men vi begränsar besöksantalet till max 250 personer samtidigt i museet under dagen.

Magnus Jensner, Museichef Hallands Konstmuseum