18.9.2021– 30.1.2022

Märta Måås-Fjetterström – Vävda gestalter

Märta Måås Fjetterströms (1873-1941) textila gärning är exceptionell i svensk formgivnings- och hantverkshistoria. Hon säkrade de svenska väverskornas hantverksskicklighet för framtiden och skapade mönster som fortfarande är internationellt eftertraktade.

Måås-Fjetterström var verksam i en tid då det blev möjligt för kvinnor att utbildas och skaffa sig en profession. Konsthantverk och slöjd var ett naturligt fält för kvinnor att utforska och nydana, speciellt de textila traditionerna. Genom internationella hantverks- och industriutställningar kom formgivare och entreprenörer som Annie Frykholm, Elsa Gullberg och Märta Måås-Fjetterström uppmärksammas och utgöra eliten inom svensk design under den epok vi kallar Swedish Grace och lång tid därefter.

Parallellt med utställningen om Märta Måås-Fjetterström visar museet ett litet urval av Halländska Hemslöjden Bindslöjdens samling införskaffad 2014. Samma hemslöjdsförening som Märta Måås-Fjetterström arbetade för 1912, drygt hundra år tidigare.