14/11-13/1 2013

Frida Johansson
Återvände – en topofili

Läs mer under 2012

 

18/11-3/3 2013

Bilder av Bror – av och med Bror Hjorth

Läs mer under 2012

 

2/12-14/4 2013

Pettson och Findus med vänner
Sven Nordqvist – originalillustrationer

Läs mer under 2012

 

8-14/2 2013

Fria Målarskolan – Möte

Temautställning med verk av Fria Målarskolans elever i årskurs två och tre

 

27/2-10/3 2013

Så långt ögat når

Äkta rymdbilder tagna med en ljuskänslig kamera i ett fjärrstyrt teleskop. Utställningen är en redovisning av ett pilotprojekt som syftat till att hitta en samarbetsform mellan humanister och naturvetare. Josefin Hallenborg, fotoelev på Sturegymnasiet och Jonathan Petterson som läser Natur på Kattegattgymnasiet har under professionell ledning fjärrstyrt och fotograferat med ett teleskop i Oxie, strax utanför Malmö. Jonathan har också fjärrstyrt ett skolteleskop i Onsala där han gjort mätningar på Vintergatans armar medan Josefin fotograferat stjärnhimlen med olika metoder. Bilderna visas tillsammans med en kortfattad, grundläggande astronomi.

Projektet har genomförts i samarbete med följande:
Oxie – Peter Linde, Tycho Braheobservatoriet, astronom och fjärrstyrningens sakkunnige; Halmstad – Stefan Bengtsson, KomTek, teknik, datastyrning och bildbehandling; Onsala – Daniel Dahlin, astronom och handledare vid SALSA; Faktagranskare i Halmstad – Arne Sikö, Högskolan i Halmstad; Produktion – Execubic AB; Projektledning – Charlotte S Helin, HAS. Särskilt tack till Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i Halmstad och Hallands Konstmuseum

 

STIPENDIATER

Konst i Hallands Vistelsestipendium 2012 tillföll de halländska konstnärerna Kim Johansson, Frida Franker och Mandi Gavois. Under våren ställde de ut på museet.

27/2-31/3 2013

Kim Johansson – Ur glömd funktion

”Jag förundras över den mänskliga kroppen och dess otaliga mängder av representationer. Genom teckningar, animationer, marionettliknande dockor och skulpturer undersöker jag allt från vad som avgränsar en kropp och dess omvärld, till vad som får oss att känna oss bekväma eller obekväma med att vara en kropp.” Kim Johanssons verk kan liknas vid fragmenterade kroppsdelar, trasiga, ombyggda eller reparerade. Deras funktion beskriver han som protetisk, något som väcker osäkerhet – är det en del av en kropp eller bara ett livlöst främmande objekt? Han intresserar sig för den mänskliga kroppens komplexitet, och hur den kan gestaltas av enkla konstruktioner. Sköra material som papier-maché, gipsbindor, träpinnar och lite snöre kan vara tillräckligt för att forma ett substitut för en levande kropp eller ett livlöst främmande objekt. Utställningens titel Ur Glömd Funktion syftar dels till verkens uttryck av att ha glömt sin funktion, men också till konstnärens arbetsmetod; att medvetet gå in för att glömma bort och därefter förvrida innebörden av olika kroppsliga funktioner och tillstånd. I utställningen binds teckning, skulptur och objekt samman i form av animerade videosekvenser.

14/4-12/5 2013

Frida Franker – Nesting

Frida Franker arbetar med installationsbaserade verk, film och fotografi utifrån sociologiska och narrativa frågeställningar. Hon intresserar sig för det extraordinära i vardagen: subtilt avvikande beteenden, händelser och känslor. I hennes verk fungerar den konstnärliga gestaltningen som en plattform för resonemang om tillvarons komplexitet. Med hjälp av humor och en koncentrerad skärpa strävar hon efter att belysa hur företeelser vi ofta tar för givna rymmer existentiella undertexter. I utställningen Nesting visas ett nyproducerat videoverk samt delar ur fotoserien Kustlinjen. Här utforskar hon de ömtåliga sinnesstämningar som uppkommer i skarvarna och i övergångarna, när tiden förändras från nu till då. Genom extrema närbilder och divergerande exponeringstekniker synliggörs osynliga rum som både skrämmer och förför. Det kan liknas vid ett experiment med tid och rum för att förstärka det suggestiva i verkligheten: komplexiteten i förhållandet mellan varande och förlust. Frida Franker är född 1982 i Gottskär/Onsala och utbildad på Konsthögskolan Valand. De senaste åren har hon medverkat i ett tjugotal utställningar, både nationellt och internationellt. Hennes kortfilm JW/FF har under samma period visats på tiotalet filmfestivaler och tävlat om att bli Sveriges Oscarsbidrag i kategorin Bästa kortfilm. Hon var senast aktuell med filmprojektioner för Teater Trixters uppsättning Man av Glas, baserad på romanen City of Glas av Paul Auster.

22/5-23/6 2013

Mandi Gavois – Reach

Mandi Gavois intresserar sig för företeelser i vår omgivning som inte alltid är vad vi tror. I utställningen Reach handlar det om komplexiteten i att aldrig vara riktigt säker på om det vi ser är vad det utger sig för vara. Vad är hinder och vad är mål? Med små subtila rörelser, upprepningar och förskjutningar destabiliserar han vår perception och gränsen mellan det verkliga och overkliga suddas ut. I utställningen presenteras fotografi, installation/objekt och video som tidigare visats under, eller hämtat inspiration från hans månad som vistelsestipendiat i La Plata, Argentina. Mandi Gavois är född 1982 och uppvuxen i Okome utanför Falkenberg. Numera är han bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg och har bl a medverkat i utställningar på Hasselblad Center, Galleri Box, Röda Sten och Liljevalchs.

 

3-7/4 2013

Sandrosens förskola – Konstsagor

Under våren har sju barn i åldern 4-5 år från Sandrosens förskola arbetat med projektet Konstsagor på Hallands Konstmuseum. Utifrån museets konstsamling har de skapat en egen saga och egna verk i skiftande tekniker och uttryck. Nu presentetar de sina verk i projektrummet på Hallands Konstmuseum.

 

17-28/4 2013

Slututställning
Konst och formelever Sturegymnasiet åk 3

Utställningen visades i museets hörsal

 

24-28/4 2013

Förskolorna Guldfisken och Dragonen – Konstsagor

Under våren har barn i åldern 5-6 år från förskolorna Guldfisken och Dragonen (avd. Tuppen och Hönan) arbetat med projektet Konstsagor på Hallands Konstmuseum. Utifrån museets konstsamling har de skapat en egen saga och egna verk i skiftande tekniker och uttryck. Nu presenterar de sina verk i projektrummet på museet.

 

24/3-12/5 2013

Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater: Mia Lundqvist och Mikael Ericsson.
Arr. Hallands Konstförening

 

8/5-26/5 2013

Livsstil

Elever från Ljud- och bildskolan i Halmstad, fotoprofilen åk två och tre har under läsåret arbetat med ett projekt där begreppet livsstil varit den röda tråden. Ungdomskultur, sexualitet, mode, fritidsintressen och hälsa är exempel på teman inom projektet som här visas genom både bildserier och enskilda fotografier. I utställningen medverkar också elever från medieprofil åk ett med blandade medieformer på samma tema. Visas i hörsalen

 

28/4-9/6 2013

Olle Agnell

Följ Olle Agnell på hans resor genom livet. Från konstskolor och stränder i länder runt medelhavet – Greklands Kos och Kreta, Afrikas Marrakesch och Spaniens sol – till människans sista färd.

 

29/5-9/6 2013

Uppfinn och återvinn

De skolklasser som under vintern och våren besökt våra pedagogiska program i anslutning till Pettson och Findus med vänner har bland annat fått med sig en påse vardagliga rester. I klassrummet har de sedan funderat ut vad man kan göra med dessa saker. Kom och se allt klurigt och kreativt de byggt!
Utställningen visades i Projektrummet

 

12/6-23/6 2013

Den overkliga verkligheten

Stentorpsskolans elever i åk 9a och 9b visar surrealistiska målningar inspirerade av Halmstadgruppen.
Utställningen visades i museets hörsal.

 

2/6-1/9 2013

Sigrid Holmwood

I sommar visar vi den Londonbaserade konstnären Sigrid Holmwood. I hennes konst återspeglas ett starkt intresse för folkkonsttraditioner och äldre metoder. Själv kallar hon sig ”peasant painter”. Verken som visas i utställningen är inspirerade av hennes residencevistelse i Halland sommaren 2012, museets unika samling bonadsmålningar och miljöerna de en gång befann sig i.
”När jag först såg bonadsmålningarna på Hallands Konstmuseum med mina egna ögon, insåg jag plötsligt, i vilken annorlunda värld dessa målare bodde. Det är en värld full av magi, där mening och makt är inskrivna i alla material, kroppar och upplevelser, där djurriket, växtriket, människovärlden och det övernaturliga kosmos är sammankopplade. Som målare i vårt postindustriella, globaliserade samhälle med mängder av digitalt producerade bilder och perfekt blanka maskingjorda ytor, är det min utmaning att upptäcka hur målarkonsten kan tala till oss nu. Ändå anser jag att målningarna styrka ligger i att det är ett manuellt utfört arbete, i en värld där det mänskliga hantverket tycks försvinna”

 

16/6-8/9 2013

Georg Oddner

Georg Oddner (1923-2007) hör till en av våra mest betydande fotografer. Som dokumentär- och modefotograf gjorde han sig bland annat känd för ett antal inträngande porträtt av Ingemar Bergman och de stora stjärnorna på Malmö Stadsteater under 1950-talet. I utställningen visas hans porträtt av Monica Zetterlund, Max von Sydow, Bo Widerberg, Naima Wifstrand med flera.
En utställning från Malmö Museer

 

4/9-3/11 2013

Robert Hais – 365

I Robert Hais installation befinner sig betraktaren mitt i verket. Väggarna är klädda med 365 delar. Alla gjorda i plåt, numrerade och försedda med texter och fraser som svarar på en för betraktaren dold berättelse. Utställningen visades i utställningsserien 22m2, konstnärer verksamma i Halland

 

15/9-17/11 2013

Sonia Hedstrand – Ama-san!

I videoverket Ama-san! har Sonia Hedstrand följt tre kvinnliga dykare i Japan.
Ett yrke som funnits i över 1000 år, men som idag håller på att dö ut. Det är en ömsint skildring av relationen mellan människa och natur, och en inblick i en vardag som är långt ifrån den moderna storstadens stress.

 

15/9-17/11 2013

Emelie Asplund – Singel i Tokyo

Genom en serie fotografier får vi följa ett antal unga kvinnor i Tokyo och ta del av deras drömmar, planer och tankar om framtiden. Det som visas upp är en vardag där strävan efter karriär och självständighet ställs emot traditionellt familjeliv.

 

15/9-17/11 2013

Hiroshi Koyama – Black Hole

Med sina skulpturer i diabas skapar Koyama ett avskalat och meditativt rum där den mörka och tunga stenen ställs i kontrast mot det lätta och sköra ljuset.

 

16/11-23/11 2013

Hallands Konstförenings vinstutställning

Vinstutdelning 23/11 kl 13. Utställningen visades i museets hörsal.

 

20/11-24/11 2013

Förskolan Dragonen

Under hösten har 5-åringarna på Dragonens förskola (avdelning Hönan) arbetat med projektet Konstsagor på Hallands Konstmuseum. Utifrån museets konstsamling har de skapat en egen saga och egna verk i skiftande tekniker och uttryck. Utställningen visades i projektrummet.

 

27/11-15/12 2013

Halmstads kulturskola

Bild- och formelever från Halmstads kulturskola ställer ut i museets hörsal.

 

13/11-12/1 2014

Terese William Waenerlund – Heritage and structure

Terese William Waenerlund arbetar med glas och fascineras av hur vi ser på och dömer olika estetiska uttryck. ”Mitt arbete krävde ett uttryck i glas som innehöll och var något annat än tunt, transparent och funktionalistiskt. För att nå dit utvecklade jag en teknik som jag kallar Burn-Out. Den här tekniken har
blivit min metod att ifrågasätta normen om en perfekt, slät och behagande yta, samt de maktstrukturer som stärker och vidmakthåller en sådan ordning”.
Utställningen visas i utställningsserien 22m2, konstnärer verksamma i Halland

 

1/12-15/1 2014

Det mytiska Halland

Hallands kulturhistoriska museum i Varberg är stängt för ombyggnad. Under tiden passar de på att hålla öppet i regionen. Just nu turnerar mini-utställningen Det mytiska Halland i länets samtliga kommuner. Med hjälp av suggestiva fotografier kopplar den samman myter och sägner med olika kulturhistoriska platser. Det mytiska Halland finns på plats utanför museet, intill entrén.

 

1/12-23/2 2014

Takahito Kimura – Komorebi

Med ljuset som instrument uppmanar Takahito Kimura oss att reflektera över vår omgivning och uppmärksamma naturen omkring oss. Betraktaren erbjuds också möjlighet till delaktighet och lekfulla upptäckter. Välkommen in i en värld av intryck där tiden tycks stå still.

 

1/12-23/2 2014

Hiroshi Hamaya

Hiroshi Hamayas (1915-1999) fotografier återger Japans landsbygd och dess invånare. Med fokus på orörd natur och arbetande människor skildrar Hamaya ett traditionellt och fysiskt krävande levnadssätt. Utställningen visar ett starkt humanistiskt fotografi, där den realistiska återgivningen formats av konstnärens estetiska tolkning. Hiroshi Hamaya tilldelades Hasselbladspriset 1987.
Utställningen är producerad av Hasselbladstiftelsen

 

1/12-2/3 2014

Aia Jüdes – Tokyo Transience

I en poetisk bildberättelse möter vi en kontrasternas stad där det moderna och det traditionella vistas sida vid sida. Genom sina fotografier av människor och urbana landskap lyfter Aia Jüdes fram bilden av en gåtfull och spännande plats.

 

PÅ ANNAN ORT

 

4/5-1/9 2013

På plats – konstnedslag i kulturarvet

Inom In Site presenteras i sommar konstprojektet På plats – konstnedslag i kulturarvet. I projektet medverkar konstnärerna Agneta Göthesson med videoverk på Grimeton Radiostation, Ingrid Book och Carina Hedén med en fotoserie i Storstugan vid Tjolöholms slott samt Karolina Erlingsson vars ljudverk finns tillgängligt på Hallands Konstmuseum, men också som nedladdningsbar fil på museets hemsida. På Tjolöholms slott visas under perioden 4/5-2/6 även projektet As if Silence(s) med lärare och elever från Akademin Valand.

 

7/9-13/10 2013

Torsten Billman – Sjömannen som blev konstnär

Grafikern och illustratören Torsten Billman (1909-1989) från Kullavik i Kungsbacka började som sjöman, men sökte sig till konsten. På Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg visas i höst ett urval av Billmans teckningar, skisser och grafiska blad ur Hallands Konstmuseums samling. I centrum står hans sjömansbilder som återger det självupplevda, utan romantiskt skimmer. Havets arbetare och bilderna från resorna återkommer ständigt genom hela konstnärskapet, från illustrationer till monumentala freskmålningar.

Utställningen är producerad av Hallands Konstmuseum

 

26/10 – 24/11 2013

ÁNGEL RAMÍREZ
Cualquier pedacito de Oro
Allt guld köpes

Ángel Ramírez är i höst inbjuden till Artist in Residence i Halland. Han arbetar med grafik, främst litografi, men framför allt med måleri och skulptur. Hans signum är medeltida och bibliska figurer som ofta samsas med upphittade ting från gatan. I sin grafiska serie ”Dando y dando” gör han fyrhändiga bilder där han bjuder in konstnärer vars uttryck han uppskattar till ett gemensamt skapande. I Halland arbetar han med Nina Bondeson, en välkänd bildberättare liksom Ángel Ramírez själv.