5/11 – 18/1 2009

När jag blir stor vill jag…

Konstnär Monica Hallberg. Installation med teckningar och dockor.
Läs mer under 2008

 

9/11 – 1/3 2009

Spela roll

De svenska dataspelens historia.
Prod. IT-Ceum Linköping.
Läs mer under 2008

 

14/12 – 1/3 2009

Birgit & Birgit 100 år

Birgit Cullberg och Birgit Åkesson – två starka kvinnor, två pionjärer inom 1900-talets svenska dans.
Prod. Dansmuseet Stockholm.
Läs mer under 2008

 

28/1 – 15/3 2009

SKREA BACKE
Spår av forntid – spår mot framtid

Konstnär Brita Stranne. Tuschteckningar från Skrea backe och järnvägstunneln under gården Håldämmet.

 

22/3 – 10/5 2009

Vårsalongen 2009

Hallands Konstförenings jurybedömda vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater Barbro Jönsson, Kenneth Abrahamsson och Olle Westam.
Arr. Hallands Konstförening

 

27/5 – 23/8 2009

Radiobroderi

Inspirerad av Sveriges Radios program Sommar har konstnären Sassa Buregren lyssnat och broderat. Resultaten visas i 22 m². ”Man lyssnar bra när man arbetar med händerna. Ljudet går in genom öronen, processas i hjärnan och kommer ut genom handen. Jag lyssnar på Sommar i P1. En samling människor pratar och spelar musik i 90 minuter. Människor med olika bakgrund och olika liv. Allvarliga, lättsinniga, djupa, ödmjuka, uppblåsta, roliga, sorgsna, väl förberedda, spontana. Alla sorter. De pratar medan jag syr. Alla finns de med på något sätt i mina broderier. Reglerna är enkla – lyssna och brodera utan att tänka i 90 minuter. Det blev 56 broderier 2006. Ett enda stort 2008”.

 

31/5 – 23/8 2009

Halmstad årsringar

Under 1800-talet växte Halmstad utanför sin gamla stadskärna. De gamla stadsvallarna revs och nya kvarter växte fram. Nya tider med nya förutsättningar, möjligheter och krav. I utställningen skildras den historiska förändringen med avslöjande fotografier från stadens olika epoker, det vi kallar stadens årsringar.

I anslutning till Halmstad årsringar visar Picassogruppen stadsmotiv i museets hörsal.

 

24/5 – 30/8 2009

Magiska dockor

Möt en färgsprakande fantasivärld. Rik på myter, sagor och symboler och befolkad med magiska dockor från världens alla hörn. Marionetter från Tjeckien, sällsynta dockor från Mali, stav- och skuggdockor från Indonesien och Kinas traditionella dockteater i alla dess former där Kung Markatta skymtar förbi, gäckande lekfull i en skuggteaterscen. Utställningen visar en unik privat samling av en fascinerande konstart som berättar om fantasi, magi och myters värde. Samlingen ägs av Birgitta Robinger.

 

6/9 – 20/9 2009

Raku – ett hett ämne

En utställning av elever från Örnaskolan, Hylte inom ramen för Skapande Skola våren 2009.

 

6/9 – 1/11 2009

Hjärtrött. Oskuldsvitt. Nattsvart.
Torsten Billman – bokillustratör och grafiker

Torsten Billman (1909 – 1989) gick till sjöss sjutton år gammal. Minnen från åren som kollämpare och eldare inspirerade honom att skära träsnitt med motiv från sjön. Torsten Billman läste mycket till sjöss. Med tiden kom han att illustrera många författares verk, som Harry Martinsons Nomad, Nils Ferlins Goggles och Fjodor Dostojevskijs Brott och straff. 1967 gav han ut en egen diktsamling, Oregelbundet i bilder och ord, ur vilken utställningens titel är hämtad. Det har gått hundra år sedan Torsten Billman föddes i Kullavik, Halland. Med anledning av detta visas denna vandringsutställning. Samtliga illustrationer till Brott och straff återfinns i utställningen. Här visas också sjömotiv och senare verk med politisk udd. Våldtäkt på demokratin med Hitlers övergrepp på Europa i en kvinnas gestalt var en tidsbild som inte någon tidning under 1940-talet vågade publicera. I anslutning till utställningen visar vi dessutom verk av Billman som nyligen förvärvats av Länsmuseet Halmstad. Bland annat opublicerade illustrationer till Gunnar Ekelöfs diktsamling Dedikation.

Utställningen är producerad av Bror Hjorths Hus, Uppsala. Efter Länsmuseet Halmstad visas den i Kungsbacka Konsthall.

 

6/9 – 8/11 2009

Det 4:e kontoret – Strålande Ullared

Den 17-31 oktober genomförs ett ljuskonst-evenemang i Ullared under titeln Strålande Ullared. Förutom halländska konstnärer medverkar också skolor, institutioner, företag, föreningar och ideella krafter. I anslutning till evenemanget slår projektledarna/konstnärerna Susanne Petersson och Camilla Rosberg upp sitt kontor i vårt projektrum. Här kan besökarna följa projektets process genom bild och text från projektledare och medverkande konstnärer.

 

20/9 – 22/11 2009

Ett slag på käften

Med utställningen Ett slag på käften uppmärksammar vi det oprovocerade gatuvåldet. Här förs besökarna genom stadens nattliv till akuten, tingssalen och efterföljande vård. Från slag till rehabilitering möter man offer och gärningsman, ambulansförare, sjukvårdspersonal, polis och rättsväsende. Och för den som undrar vart man vänder sig för råd, hjälp och stöd eller om man som utomstående vill göra en insats utlovas gott om goda exempel. Ett slag på käften är ett projekt som består av en dokumentationsdel, en utställning med tillhörande pedagogik, programverksamhet och seminarium samt uppföljning.

Under arbetets gång har följande yrkesgrupper och organisationer i Halmstad bidragit med värdefull information: Ambulanspersonal, Nattvandrarna, Brottsofferjouren, Trygga Halmstad, Polisen, Sjukvårdspersonal på akutmottagning och öronklinik, Landstinget Halland, Socialförvaltningen, Tingsrätten, Åklagarmyndigheten, Vittnesstödet samt BRÅ i Stockholm.

Projektet genomförs med stöd av Länsförsäkringar Halland, Halmstad kommun/Trygga Halmstad, Region Halland, Ljungbergska stiftelsen och Statens Kulturråd.

 

11/11 – 17/1 2010

Om ett släkte

Teckningar av Rigmor Dahlqvist.

Om ett släkte som kom vandrande,
sakta, ur klipporna. Familjer, enslingar,
kusiner.
Somliga kom hopklumpade – alla stillsamt
vandrande. Ur sten, ett släkte.
Jag såg när de började komma, mötte dem
på nära håll och jag tecknade, tecknade.

Utställningen visas i 22 m², konstnärer verksamma i Halland

 

15/11 – 28/2 2010

Stjärnor i folkkonsten

När vinterns mörker sänker sig låter vi folkkonsten lysa upp tillvaron. Kring teman kopplade till årets gång och livets skiftningar berättar den om äldre tider och traditioner. Utställningen bjuder på en upptäcktsfärd bland stjärnor, abstrakta former och återkommande mönster. I bonader, på äldre möbler, trä- och metallföremål, keramik, vävda och stickade textilier. Bland stjärnorna märks även folkkonstnärerna Eric Jacob Romberg, träsnidare och Johannes Nilsson, bonadsmålare.

I utställningen visas också den nyproducerade animerade filmen Måne, Maria, Jesus, Jona och Jehu. En lek med bonader där bonader med dramatiska berättelser levandegjorts. Filmen har regisserats av Stellan Olsson och producerats i samarbete med Länsmuseet Halmstad och Högskolan i Halmstad.

 

25/11 – 13/12 2009

Bild och Form

Kulturskolan i Halmstad presenterar 165 elever i åldrarna 6-19 år. Visas i hörsalen, Länsmuseet Halmstad.

 

28/11 – 2/12 2009

Halmstad Konstnärsklubbs julutställning

I år på Länsmuseet Halmstad. Fyra dagar med flera av de medverkande konstnärerna på plats. I utställningen visas också en ny film om konstnärerna i Halmstad Konstnärsklubb.

 

13/12 – 7/3 2010

Olle Kåks

Titlar som Kurbitsrester och Halländskt landskap erinrar om två av Olle Kåks hemorter – Dalarna och Halland. Olle Kåks (1941-2003) föddes i Hedemora. Tolv år senare flyttade familjen till Heberg, Falkenberg. Redan under barndomsåren gjorde kurbitsen, dalmåleriets märkliga blomsterdekoration ett starkt intryck på Olle Kåks. Allmogekonsten och dess förkärlek till det dekorativa bar han sedan med sig livet ut. Men hans uppväxt präglades också av mötet med det öppna halländska landskapet och influenserna från den internationella konsten. Genom åren har Olle Kåks konstnärskap presenterats i omfattande utställningar på bland annat Moderna Museet och Malmö Konsthall. Utställningen är producerad av Leksands Konstmuseum.