27/5 – 6/1 2008

Hänt i Halmstad – genom 7 sekler

Läs mer under 2007

 

30/9 – 2/3 2008

Halmstad inom glas och ram

Läs mer under 2007

 

28/11 – 20/1 2008

Lena Stare – Mer än silver

Läs mer under 2007

 

2/12 – 2/3 2008

Severin Nilson som fotograf

Läs mer under 2007

 

27/1 – 9/3 2008

Thea Ekström

Thea Ekström (1920-1988) föddes i Söndrum, Halland. Innan hon debuterade som konstnär 1960 hade hon bl a hunnit med att arbeta som revyartist, krogpianist, balettflicka, cirkusarbetare samt på en chokladfabrik. Hennes bildspråk är personligt och intuitivt och präglas av hennes intresse för musik, miljö, natur, djur, sexualitet och människan. Hon bjuder generöst in till sin värld där betraktaren möter teman som känns minst lika aktuella nu som då. I utställningen visas ett urval av hennes verk, främst från 1960- och 1970-talet.

Utställningen Thea Ekström är producerad av Kristianstads konsthall i samarbete med Länsmuseet Halmstad och Västerås Konstmuseum.

 

23/3 – 11/5 2008

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong

Välkommen till den årligen återkommande vårsalongen. Utöver juryns val visas verk av inbjudna tidigare stipendiater: Hedvig Malmström, Thomas Frisk, Lars Hallberg, Per-Olof Nilsson och Maria Borgström. Juryn bestod i år av Thomas Millroth, konsthistoriker och chef för Ystad Konstmuseum samt Marianne Palm, gallerist Galleri Palm och Galleri Ängavallen i Falsterbo.

 

25/5 – 24/8 2008

Ulf Wahlberg

Ulf Wahlberg är en av de senare decenniernas stora målare i Sverige. Hans konstnärskap bjuder på ett brett register av motiv och stil där det meditativa och sinnliga i hög grad präglar hans verk. Ulf Wahlberg är född 1938 i Stockholm. Efter några års kvällsstudier på Stockholms Konstskola kom han in på Konstakademien 1961 och mellan 1989-1995 var han professor på Umeå konsthögskola. I denna retrospektiva utställning visas hans långa konstnärskap upp med landskap, abstrakt konst och de uppmärksammade bilmålningarna. Under utställningen visas även filmen Ulf Wahlberg – världen omkring mig. Ett konstnärsporträtt av Anders Hanser.

 

25/5 – 24/8 2008

Motivlack

Vi uppmärksammar konstnärerna vars verk vi ser på bilar och hjälmar men sällan på museum – motivlackerarna. I utställningen presenteras Lars-Göran ”Lasse” Mehtola som bland annat lackerar hjälmar åt Red Bull Team, Linda ”Flickan” Tolind, en av landets få kvinnliga motivlackerare samt Alexander Grubac, motivlackerare från Halmstad.

 

7/9 – 19/10 2008

ASTRID Anna Emilia LINDGREN

”Uppriktigt sagt är jag verkligen väldigt lite intresserad av mig själv… Jag är ingen nedrans kändis eller nationalmonument”. Så sa Astrid Lindgren. Trots detta producerades en stor utställning med anledning av att hon skulle fyllt 100 år den 14 november 2007. Utställningen bygger på bilder ur hennes eget, familjens och vännernas privata fotoalbum. Bilder från barndomens och tonårens Vimmerby, familjelivet i Stockholm och på Furusund blandat med yrkesfotografers ögonblicksskildringar i mer offentliga sammanhang. Här återfinns också filmade intervjuer och radioinslag som vittnar om hennes intelligens,skarpsinne och slagfärdighet. Besökaren bjuds ett stycke kvinnohistoria och en berättelse om ett alldeles vanligt men ovanligt liv. Många har sin bild av Astrid. Kanske kan de privata fotoalbumen bidra till ytterligare en sida.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stockholm.

 

7/9 – 19/10 2008

Björn Berg

Den nyligen bortgångne Björn Berg (1923-2008) bestämde sig tidigt för att bli konstnär och for till Paris där han studerade för bland andra Fernand Léger och André Lhote. Hans snabba stil skapar karaktär genom ett fåtal exakta penndrag. I anslutning till utställningen om Astrid Lindgren visas hans originalillustrationer från böckerna om Emil i Lönneberga.

 

26/10 – 30/11 2008

Blomqvist, Karlsson & Kucharska – Hallands Konstförenings stipendiater 2007

Jill Blomqvist, Mikael Karlsson och Aleksandra Kucharska träffades för första gången vid Hallands Konstförenings stipendieutdelning i november 2007. Redan under den efterföljande middagen började de planera för en gemensam utställning. De tre konstnärerna jobbar i helt skilda tekniker, men förenas i ett poetiskt allvar, en melankolisk stämning med en påtaglig varm svart humor. Skulptur, fotografi och teckning visas i en spännande utställning som presenterar de tre i början av deras respektive konstnärliga bana.

Samarr. Hallands Konstförening

 

5/11 – 18/1 2009

När jag blir stor vill jag…
Konstnär Monica Hallberg. Installation med teckningar och dockor.

”När jag blir stor ska jag bli sjuksyster. Jag ska vara sjuksyster på en båt, som heter Saga. Den båten går till Vinslöv. Jag opererar och röntgar mina patienter. Ibland går båten till Amerika. Det är så hemskt ute på havet. Och så har jag så hemskt mycket att göra.” Monica Pettersson, 8 år (1950). Hur var drömmarna för ett barn 1950? Hur är drömmarna idag? Hur var möjligheterna att förverkliga drömmarna då och hur är de idag? Vad ska jag välja – har jag valt rätt? En utställning som kan väcka frågor, minnen och funderingar om livet.

 

9/11 – 1/3 2009

Spela roll

Är du intresserad av dataspel? Spelar du kanske själv, eller vill du veta mer om vad det egentligen handlar om? Spela roll är utställningen där du möter den svenska historien från det första spelet till det allra senaste. Prova Sveriges första spel och ett axplock från de första kommersiella utvecklarna, prova på e-sport, gör ditt eget spel, sök spelindustrins rötter och mycket mer.

Utställningen är producerad av IT-Ceum, Linköping

 

14/12 – 1/3 2009

Birgit & Birgit 100 år

Birgit Cullberg och Birgit Åkesson – två starka kvinnor, två pionjärer inom 1900-talets svenska dans – var båda födda 1908. Trots sina likheter representerar de två skilda riktningar inom dansen. Cullberg den dramatiska, berättande dansen och Åkesson den icke-föreställande, ”rena” dansen. Båda med rötter i mellankrigstidens tyska moderna dans. Utställningen visar danskostymer från olika uppsättningar, kostymskisser, foto och filmer.

Utställningen är producerad av Dansmuseet, Stockholm