På Galgberget i centrala Halmstad ligger Friluftsmuseet Hallandsgården, ett givet besöksmål för alla som vill uppleva gångna tider. Friluftsmuseet grundades 1925 och består av 14 byggnader som flyttats hit från olika delar av Halland. Kliv in i Eldsberga gamla skolhus, Hörsåsstugan, linbastan eller vattensågen och upptäck livet förr med våra kunniga guider. Hallandsgården erbjuder också naturskön och barnvänlig miljö med plats för lek och picknick. En grillplats finns på promenadavstånd.

Kliv in i Hörsåsstugan

Vi besöker den gamla ryggåsstugan från 1700-talet och pratar om gamla tiders hemmiljö och levnadsförhållanden. Hur kunde 10 personer få plats i detta hus? Blir det ljust med bara ett fönster? Vad använde man alla redskap till? Vi pratar mat innan ICA, mjölk före Arla och kläder före H&M.

Bondens liv

Vi tittar in i Hörsåsstugan, stallet och kvarnen och får veta hur man levde för 150 år sedan. Hade man eget rum? Vilka var de dagliga sysslorna? Var fick man maten ifrån? Vem gjorde kläderna? Varför ska man vara lagom snäll mot tomten? Under programmet samsas saga med praktik för de yngre besökarna.

En skoldag på 1800-talet

I den unika miljön i Eldsberga skola reser vi tillbaka i tiden och upplever en skoldag med allt vad det innebär. Året är 1843 och vi sjunger psalmer, skriver på griffeltavla och lär oss räkna. Under besöket letar vi likt och olikt, skrämmande och vänligt i årets roligaste lektion! Ta gärna del av förberedelsematerialet som finns att ladda ner kostnadsfritt under rubriken PÅ EGEN HAND.

Relationer förr och nu

Arbetar klassen med frågor om identitet, livsstil och relationer? Då rekommenderar vi vår specialvisning på temat. Här reflekterar vi över trångboddhet, uppväxt, renlighet, giftermål och överlevnad. Vi diskuterar flickors och pojkars möjligheter förr, och jämför det gamla bondesamhället med det vi lever i idag.

Allmän guidad visning på området

Ni är också välkomna att boka en allmän visning av Hallandsgården

Målgrupp: Programmen anpassas efter åldersgrupp
Kliv in i Hörsåsstugan; 4-5 år, årskurs F-9 och Gymnasiet
Bondens liv; 4-5 år, årskurs F-2
En skoldag på 1800-talet; Årskurs 2-6
Relationer förr och nu; Årskurs 5-9
Allmän guidad visning på området; Årskurs 1-9 och Gymnasiet
Period: 15/4-27/9
Max antal: Max 25 elever (Bondens liv max 20 elever)
Programtid: ca 1 timma, ca 45 minuter för de yngre
Kostnad: 400 kr/grupp

TIPS!

Hallandsgården erbjuder naturskön och barnvänlig miljö med plats för lek och picknick. Komplettera gärna ert guidade besök med vårt självstudiepaket Leta-hitta-veta. En klassuppsättning boxar med bilder och frågor fördjupar gruppens kunskap och ger den nyfikne chansen att själv utforska miljöerna runt husen. Det finns också möjlighet att spela Hallandsgårdsbingo. Obs! Leta-hitta-veta och Hallandsgårdsbingo är kostnadsfritt men måste förbokas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]