Friluftsmuseet Hallandsgården

En skoldag på 1800-talet

I den unika miljön i Eldsberga skola reser vi tillbaka i tiden och upplever en skoldag med allt vad det innebär. Året är 1843 och vi sjunger psalmer, skriver på griffeltavla och lär oss räkna. Under besöket letar vi likt och olikt, skrämmande och vänligt i årets roligaste lektion!
Ta gärna del av vårt förberedelsematerial

Kliv in i Hörsåsstugan

Vi besöker den gamla ryggåsstugan från 1700-talet och pratar om gamla tiders hemmiljö och levnadsförhållanden. Hur kunde 10 personer få plats i detta hus? Blir det ljust med bara ett fönster? Vad använde man alla redskap till? Vi pratar mat innan ICA, mjölk före Arla och kläder före H&M.

Relationer förr och nu

Arbetar klassen med frågor om identitet, livsstil och relationer? Då rekommenderar vi vår specialvisning på temat. Här reflekterar vi över trångboddhet, uppväxt, renlighet, giftermål och
överlevnad. Vi diskuterar flickors och pojkars möjligheter förr, och jämför det gamla bondesamhället med det vi lever i idag.

Bondens liv

Vi tittar in i Hörsåsstugan, stallet och kvarnen och får veta hur man levde för 150 år sedan. Hade man eget rum? Vilka var de dagliga sysslorna? Var fick man maten ifrån? Vem gjorde kläderna? Varför ska man vara lagom snäll mot tomten? Under programmet samsas saga med praktik för de yngre besökarna.

Allmän guidad visning på området

Ni är också välkomna att boka en allmän visning av Hallandsgården.

Målgrupp: Programmen anpassas efter åldersgrupp
En skoldag på 1800-talet: Årskurs 2-6
Kliv in i Hörsåsstugan: 4-5 år, årskurs F-9 och Gymnasiet
Relationer förr och nu: Årskurs 5-9
Bondens liv; 4-5 år, årskurs F-2
Allmän guidad visning på området; Årskurs 1-9 och Gymnasiet
När kan vi komma? Till och med 27/9 2019 samt våren 2020 (från och med 14/4)
Max antal: Max 25 elever (Bondens liv max 20 elever)
Programtid: ca 1 timma, ca 45 minuter för de yngre
Kostnad: 400 kr/grupp

Obs! Kläder efter väder