Ett av verken som idag finns på Halmstad slott är Olle Kåks flera meter långa ”Halländskt landskap”. © Olle Kåks / Bildupphovsrätt (2019)

I år är det 400 år sedan Christian IV och Gustav II Adolf möttes och firade på Halmstad slott, i samband med att lösen för Älvsborgs fästning betalades. Det kommer att uppmärksammas på flera sätt under året, bland annat genom guidade visningar på slottet – en som fördjupar sig i dess historia, och en som lyfter fram konsten på slottet.

Halmstad slotts historia

Sedan det invigdes 1619 har Halmstads slott varit ett levande slott, där det danska blandats upp med det svenska. Tjänstefolk, kungligheter och kultur har samsats med krig, oro och dåliga tider. Välkomna på en guidad tur genom 400 år av slottshistoria.

Söndag 3/3 kl 11 och kl 12, tisdag 5/3 kl 14 och torsdag 7/3 kl 14. Biljettpris 80 kr/person. Begränsat antal platser, endast förköp på Halmstad Tourist Center, 035-12 02 00. Köp biljett online

Konsten på Halmstad slott

Halmstads slott erbjuder utöver en representation av vår kulturhistoria även en konsthistorisk upptäcktsresa som sträcker sig flera hundra år tillbaka. Här finns ett rikt urval av halländska konstnärer, ur Hallands Konstmuseums samlingar. Men även äldre konst från övriga Sverige och Europa som tillhör Nationalmuseum. Välkomna på en visning som dyker lite djupare in i konstverken på slottet.

Söndag 3/3 kl 13 och kl 14 och onsdag 6/3 kl 14. Biljettpris 80 kr/person. Begränsat antal platser, endast förköp på Halmstad Tourist Center, 035-12 02 00. Köp biljett online